środa, 2 stycznia 2013

Mój Kokosowiec

Witam !
Dziś jestem po raz drugi i tak na początek chciałam podać mam nadzieje,że łatwy przepis na ciasto,które nazywam kokosowcem.Mam trochę problemy techniczne i nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego to jak coś nie tak to proszę przymrużyć oko i uśmiechnąć się.



BISZKOPT

  • 7jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1i 1/4 mąki szymanowskiej
  • 1 szklanka mąki ziemiaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 1szklanka cukru
żółtka oddzielamy od białka,białko ubijamy na sztywno.odstawiamy,teraz do żółtek dodajemy cukier ubijamy[ja ubijam ok 6 min]i powoli dodaję białko i to dalej miksuje.Po ubiciu odstawiam mikser i wsypuje mąkę szymanowską z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką drewnianą,następnie mąkę ziemniaczaną i olej.dokładnie wymieszane składniki wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę 40min. w temperaturze 180st.

MASA KOKOSOWA
  • 2 białe czekolady
  • 20dkg wiórków kokosowych
  • 2 śnieżki
  • 1/2 litra śmietany 30% lub 36%
śmietanę lekko podgrzewam z czekoladami,tak aby czekolady się rozpuściły,ubijam wsypuje śnieżki i wiórki.Upieczony biszkopt nasączam wodą z cytryną ,żeby był kwaskowaty . Na nasączony biszkopt wykładam masę.Wkładam ciasto do lodówki.Najlepiej smakuje schłodzone.Kroję mokrym nożem.
SMACZNEGO!


Uf ale mi to zajęło czasu,idę spać bo bliżniaki rano wstają.

11 komentarzy: