poniedziałek, 7 stycznia 2013

Boczek domowy

Witam cieplutko !

Dziś za proponuje Wam moi Kochani smaczny boczek pieczony,a że zimowy czas trochę tłuszczyku nie zaszkodzi na bioderkach,dłużej utrzymamy ciepłotę,do lata daleko to go zrzucimy na pewno:)
Boczek ,który uwieńczyłam na zdjęciu zrobił mój zięć z mojego przepisu.

Boczek domowy 


potrzebny nam będzie:

  • boczek surowy w miarę chudy ja kupuje około półtora kg 
  • sól-1/2 łyżeczki
  • pierz mielony-1/2 łyżeczki
  • papryka ostra-1/2łyżeczki
  • papryka słodka- 1 łyżeczka
  • 2liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek,zioła do mięs-po małej łyżeczce
  • troszkę oleju-3 łyżki
  • sznurek
  • rękaw do pieczenia

wszystkie przyprawy mieszam wraz z olejem w miseczce,czosnek drobniutką kroje ,listki gniotę i taką miksturą nacieram boczek.Chciałam zaznaczyć że proporcje przypraw są zależne od wielkości boczku .
Następnie boczek roluje i związuje sznurkiem w miarę ścisło i wkładam w rękaw do pieczenia.Tak przygotowany boczek powinien co najmniej 5godzin wcześniej być przygotowany przed upieczeniem .
Wkładamy na blaszkę,pieczemy około godziny jak mniej boczku do 1,5godz.jak więcej w temperaturze 180st.
Smacznego!!!










;
-

8 komentarzy: