Witam !
Dziś jestem po raz drugi i tak na początek chciałam podać mam nadzieje,że łatwy przepis na ciasto,które nazywam kokosowcem.Mam trochę problemy techniczne i nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego to jak coś nie tak to proszę przymrużyć oko i uśmiechnąć się.
BISZKOPT
- 7jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1i 1/4 mąki szymanowskiej
- 1 szklanka mąki ziemiaczanej
- 4 łyżki oleju
- 1szklanka cukru
żółtka oddzielamy od białka,białko ubijamy na sztywno.odstawiamy,teraz do żółtek dodajemy cukier ubijamy[ja ubijam ok 6 min]i powoli dodaję białko i to dalej miksuje.Po ubiciu odstawiam mikser i wsypuje mąkę szymanowską z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką drewnianą,następnie mąkę ziemniaczaną i olej.dokładnie wymieszane składniki wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę 40min. w temperaturze 180st.
MASA KOKOSOWA
- 2 białe czekolady
- 20dkg wiórków kokosowych
- 2 śnieżki
- 1/2 litra śmietany 30% lub 36%
śmietanę lekko podgrzewam z czekoladami,tak aby czekolady się rozpuściły,ubijam wsypuje śnieżki i wiórki.Upieczony biszkopt nasączam wodą z cytryną ,żeby był kwaskowaty . Na nasączony biszkopt wykładam masę.Wkładam ciasto do lodówki.Najlepiej smakuje schłodzone.Kroję mokrym nożem.
SMACZNEGO!
Uf ale mi to zajęło czasu,idę spać bo bliżniaki rano wstają.
Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje!!!
UsuńCóż za pyszności! Uwielbiam ciasta z kokosem więc pewnie w najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwe i naprawdę smaczne:)
UsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuje!!!
UsuńWygląda przepysznie, myślę, że kiedyś skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz, mimo iż już bardzo późno ;)
OdpowiedzUsuń