Witam cieplutko !
Dziś za proponuje Wam moi Kochani smaczny boczek pieczony,a że zimowy czas trochę tłuszczyku nie zaszkodzi na bioderkach,dłużej utrzymamy ciepłotę,do lata daleko to go zrzucimy na pewno:)
Boczek ,który uwieńczyłam na zdjęciu zrobił mój zięć z mojego przepisu.
Boczek domowy
potrzebny nam będzie:
- boczek surowy w miarę chudy ja kupuje około półtora kg
- sól-1/2 łyżeczki
- pierz mielony-1/2 łyżeczki
- papryka ostra-1/2łyżeczki
- papryka słodka- 1 łyżeczka
- 2liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- majeranek,zioła do mięs-po małej łyżeczce
- troszkę oleju-3 łyżki
- sznurek
- rękaw do pieczenia
wszystkie przyprawy mieszam wraz z olejem w miseczce,czosnek drobniutką kroje ,listki gniotę i taką miksturą nacieram boczek.Chciałam zaznaczyć że proporcje przypraw są zależne od wielkości boczku .
Następnie boczek roluje i związuje sznurkiem w miarę ścisło i wkładam w rękaw do pieczenia.Tak przygotowany boczek powinien co najmniej 5godzin wcześniej być przygotowany przed upieczeniem .
Wkładamy na blaszkę,pieczemy około godziny jak mniej boczku do 1,5godz.jak więcej w temperaturze 180st.
Smacznego!!!
;
-
Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje!!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia !!! Super przepis :*
OdpowiedzUsuńDziękuje!!! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńPycha pycha ,nie powiem co rośnie!!!pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię. Żona mi czasem piecze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam żonę:)
OdpowiedzUsuń